Croatia, AP

P. Zvonko Vlah, SJ – Nacional Director

Address: JOAKIMA RAKOVCA 24 HR-51 410 OPATIJA
Email: zvlah@globalnet.hr
Web: http://www.apostolatmolitve.org

Facebook, AP:

22. KOLOVOZA - BLAZENA DJEVICA MARIJA KRALJICA

Najdostojnija Kraljice svijeta, Marijo, vazda Djevice, posreduj za nas mir i spasenje, Ti koja si rodila Krista Gospodina, Spasitelja sviju. Aleluja.
R: Marija je Djevica uzasla na Nebo, aleluja!
O: S Kristom kraljuje u vijeke. Aleluja!
Pomolimo se:
Podaj nam, molimo Te Gospodine, da mi, koji slavimo blagdan Blazene Marije Djevice svoje Kraljice, osigurani Njezinom zastitom zavrijedimo postici mir u sadasnjosti i slavu u buducnosti.
Po Kristu Gospodinu nasem, koji s Tobom i Duhom Svetim zivi i kraljuje u sve vijeke vjekova. Amen

POSVETNA MOLITVA BEZGRESNOM SRCU MARIJINU
(Moli se javno u Crkvama na blagdan Bl. Dj. Marije Kraljice - po naredbi Pape Pija XII.)

Kraljice svete Krunice, Pomocnice krscana, Utociste ljudskog roda, Pobjednice u svim Bozjim bojevima, ponizno se prostiremo pred Tvojim prijestoljem, sigurni da cemo postici milosrdje i primiti milost i prikladnu pomoc u sadasnjim nevoljama, ne zbog svojih zasluga, u koje se ne uzdajemo, nego jedino zbog neizmjerne dobrote Tvoga Materinskog Srca. Pouzdajemo se u Tebe, u Tvoje Bezgresno Srce, i posvecujemo Ti se, ne samo s citavom Crkvom, otajstvenim tijelom Tvoga Isusa, koji trpi na tolikim stranama i na tolike je nacine mucena i progonjena, nego i s cijelim svijetom kojeg razdire nesloga, potresa mrznja - te je tako zrtva nepravde!
Neka Te ganu, o Majko i Kraljice, tolike materijalne i cudoredne rusevine, tolike boli, tolike tjeskobe, tolike izmucene duse, tolike u pogibelji da se zauvijek izgube. Ti nam, o Majko milosrdja, izmoli od Boga krscansko izmirenje naroda i jos nam postigni one milosti koje mogu u cas obratiti ljudska srca, one milosti koje pripremaju i osiguravaju to zeljkovano pomirenje.

Kraljice Mira, moli za nas i daj svijetu mir u istini, u pravdi, u Kristovoj ljubavi. Osobito mu daj dusevni mir da bi se u spokojstvu reda sirilo kraljevstvo Bozje. Pokazi svoju zastitu nevjernicima i onima koji leze u smrtnoj sjeni. Daj da za njih izadje Sunce istine, te mogu zajedno s nama ponavljati pred Jedinim Spasiteljem svijeta: Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima koji su dobre volje.
Izmoli mir, o Presveta Kraljice Mira, onima koji su odijeljeni zbog zablude ili zbog nesloge, a posebno onima koji pokazuju narocitu poboznost prema Tebi, i dovedi ih natrag u jedan Kristov ovcinjak, pod jednoga i pravoga Pastira.
Nasa Kraljice i Majko, izmoli potpunu slobodu svetoj Crkvi Bozjoj; brani je od njezinih neprijatelja; zaustavi sve siru poplavu necudorednosti; potakni u vjernicima ljubav prema cistoci, provodjenje krscanskog zivota i apostolsku revnost, da bi se pucanstvo onih koji sluze Bogu povecalo po zaslugama i po broju.

Konacno, kao sto su bili Srcu Tvoga Isusa posveceni Crkva i citav ljudski rod, da bi ono bilo za njih, koji stavljaju svu nadu u Njega, neiscrpivi izvor pobjede i spasenja, tako isto mi posvecujemo sebe zauvijek i Tebi, Tvome Bezgresnom Srcu, o Majko nasa i Kraljice svijeta, da bi Tvoja ljubav i zastita pospjesile pobjedu kraljevstva Bozjega, pa da Te svi narodi, pomireni s Bogom i medju sobom proglase Blazenom i zajedno s Tobom zapjevaju od jednoga kraja zemlje do drugoga vjecni "Velica", slave, ljubavi i zahvalnosti Srcu Isusovu, u kojem jedino mogu naci istinu, zivot i mir.
Amen.
... See MoreSee Less

1 day ago

View on Facebook

Žena poganka je primjer poniznosti i predanja u volju Božju. Apostoli također mole Isusa da pomogne ženi ali se on ne osvrće na njih. Ne mole za ženinu potrebu nego za sebe jer im ona smeta, uznemiruje ih, dosadna im je. Takva sebičnost često je prisutna u lažnoj pobožnosti i u naše vrijeme. Tek kad se Bogu potpuno predamo, poput Marije ili žene poganke, molitva postaje djelotvorna i učinkovita. ... See MoreSee Less

3 days ago

View on Facebook

18 KOLOVOZA - Sveta JELENA KRIZARICA (HELENA), carica (248./250.-330.)

Slava je ove svetice u tome sto je rodila i odgojila onoga koji ce krscanima nakon tolikih progonstava napokon dati slobodu oslobodivsi ih bespravlja. Bio je to car Konstantin Veliki.
Rodila se sredinom III.st. u Drepanumu, u pokrajini Bitiniji. Barem tako svjedoci Prokopije koji tako tumaci promjenu imena Drepanum u Helenpolis. Promjenu je odredio u pocast rodnog mjesta svoje majke, sam car Konstantin.

Helena je potjecala iz veoma skromne obitelji. I ako je vjerovati predaji, koju spominje sv. Ambrozije, vrsila je sluzbu "stabulariae", a to znaci da je brinula za staju. Kao takvu ju je upoznao i ozenio Konstancije Klor. Bit ce da je bila neobicno lijepa i umom nagradjena, kad ju je iz tako neugledne sluzbe odabrao za zenu onaj koji je imao sanse da postane cezar. kad je on doista god. 293.imenovan Cezaro, Helena se od njega morala povuci, jer su drzavni razlozi silili novoga vladara da se ozeni Teodorom, pastorkom Maksimilijana Herkuleja.
I tako Jelena sve do 306.g. ostade ponizno u pozadini. No, te je godine njezin sin Konstantin naslijedio oca, pa pozva svoju majku na carski dvor davsi joj naslov Augusta (carica). Omogucio joj je slobodan pristup carskoj riznici, njezino je ime i lik dao utisnuti u kovani novac i obasuo je svim pocastima sto odgovaraju polozaju jedne carice. Jelena je taj visoki polozaj iskoristila da cini dobro. Nije podlegla onoj napasti kojoj podlegose toliki sto iz opanaka prijedjose u papuce. Znak je to da je bila bogobojazna zena, ponizna, i da joj pocasti i polozaj ne zavrtjese glavom.

Euzebije Cezarejski spominje kako je za vrijeme jednog svog velikog putovanja po Istoku ucinila mnogo dobrih djela kudgod je prolazila. Pritjecala je u pomoc bijednicima svake vrste. Siromasima je djelila novac i odjecu, mnoge je zatvorenike i osudjene na prisilni rad po rudnicima oslobodila, mnoge je izbavila iz progonstva.
Iz svega navedenoga jasno se vidi da je Jelena (Helena), bila zena duboke vjere, koja se ocitovala u mnogobrojnim djelima. Njezina je vjera bial ziva, jer su je pratila stalno dobra djela. Isticala se poboznoscu, te poniznoscu. Na bogosluzje bi dolazila skromno odjevena, pomijesavsi se s obicnim ljudima i ne trazeci u crkvi povlasteno mjesto. Siromahe je cesto pozivala k svome stolu i sama ih dvorila. Tu je veliku zenu resila i izvanredna razboritost.
Sveta Jelena bijase sva prozeta izvanrednom ljubavlju prema Spasitelju, pa je god. 326., s mnogo poboznosti poduzela hodocasce u Svetu Zemlju, zeleci obici ona sveta mjesta sto ih Svojim zivotom posveti nas Spasitelj. Tada se zauzela za gradnju bazilike Rodjenja u Betlehemu, te Uzasasca na Maslinskoj gori. Obje bazilike njezin sin KOnstantin bogato nadari i dade ih raskosno uresiti.

Jedna predaja, sto seze sve pod konac IV. st., a koju spominje i sv. Ambrozije, kaze da je Jelena dala kopati po Kalvariji, te da je ondje pronasla Kristov Kriz, kao i cavle. Spominje i to da je nagovorila sina KOnstantina da ondje podigne baziliku. To je bazilika Svetog Groba. Ona potjece od Konstantina, no nije sigurno da ima kakve veze sa samom Jelenom. O iskapanju na Kalvariji sute i Euzebije Cezarejski i sv. Ciril Jeruzalemski i stoga spomenuta tradicija nije povjesno zajamcena.

Helena je, bogata zaslugama i dobrim djelima, umrla u dubokoj starosti u nama nepoznatom mjestu (Nikodemija?, Konstantinopolu?, izmedju 328. i 330.god.
Tijelo joj je preneseno u Rim i ondje sahranjeno u porfirnom sarkofagu unutar ogruglog mauzoleja s lijepom kupolom. Odmah poslije smrti poceli su je stovati kao sveticu. Euzebije kaze o njoj "da je zbog svog krscanskog zivota vrijedna vjecne uspomene". Sv. Ambrozije ju naziva "velikom zenom svete uspomene". Sv. Paulin Nolanski velica je zbog njezine velike vjere. Hodocasnici koji su dolazili u Rim na grobove mucenika s istom su poboznoscu obilazili i njezin grob. Stovanje joj je veoma prosireno kako na Istoku tako i na Zapadu. Grci je slave 21. svibnja skupa s njezinim sinom Konstantinom. Zapad kao sveticu slavi jedino nju i to na danasnji dan 18. kolovoza.

Drugi izvor:
Jelena je rodjena godine 248.g., prema misljenju i zelji Engleza u Colchesteru, a Turci tvrde da je rodjena u Drepanu (danas Erseki). Bila je jednostavna, ali tjelesnom ljepotom nadarena, pucanka. Imala je jednu gostionicu. Udala se za tribuna Konstancija Klora. Dok je trudan putovala sa svojim muzem Rimskim carstvom, snasli su je porodjajni bolovi i rodila sina Konstantina.
kad je njezin muz postigao naslov Cezar, morao je po zakonu otpustiti zenu pucanku, jer rimsko pravo nije dopustalo brak izmedju velikasa i pucana. Tako je on otpustio svoju suprugu Jelenu, a ostavio si je sina Konstantina i ozenio Teodoru, pastorku cara Maksimilijana.

Jelena je bila dobra vjernica i bilo joj je veoma tesko, ali nije proklinjala niti mrzila. Tri godine poslije umire Konstancije Klor, te na njegovo mjesto mu dolazi sin Konstantin. On poziva svoju majku na dvor, proglasava je caricom i daje kovati novac s njezinim likom, te joj otvara vrata carske riznice.
Nama vjernicima se cini kao da je dragi Bog pogledao na ponizenje i bol svete Jelene i na ljubav njezina sina prema majci. Nagrada je bila vidjenje kriza nad suncem i natpis: "U ovom ces znaku pobijediti!" Stoga je Konstantin Veliki stavio taj znak na sve stjegove i doista pobijedio svoga protivnika Maksencija u bitci kod Milvijskoga mosta u blizini Rimagodine 312.
Glasovitim "Milanskim ukazom", proglasava slobodu progonjenim krscanima, te ukida kaznu razapinjanja na kriz u cijelome carstvu 313.godine.

Jelena je pronasla Isusov kriz 326.g., te da dokazu vjerodostojnos Kriza, jeruzalemski biskup Makarije, savjetovao je stavljanje neizljecivih bolesnika na tri pronadjena kriza. Ako se dogodi cudesno ozdravljenje na dodir jednog od njih bit ce to znak da se radi doista o Kristovom Krizu.
Za uspomenu na taj dogadjaj podigla je baziliku na Isusovom grobu i na mjestu pronalaska Isusovog kriza.
Jelena je umrla 330.g. u Konstantinopolu, kasnijem Carigradu, a danasnjem Istanbulu.

MOLITVA
Boze, slavo poniznih, Tvojim se darom sveta Jelena odlikovala ljubavlju i trpljenjem. Po njenim zaslugama, pomozi nam da trajno nosimo svoj kriz i Tebe vazda ljubimo. Po Kristu Gospodinu nasemu. Amen.

IME je grckoga porijekla i znaci: SJAJ, BLISTAVOST; odnosno BAKLJA.
ZASTITNCA je: BOJARA, TE IZRADJIVACA IGALA I CAVALA.

Blagoslovljen i sretan imendan svim Jelenama, Jelicama, Jelkama, Jelama i Helenama. Neka vas prati zagovor Sv. Jelene uvijek!
... See MoreSee Less

6 days ago

View on Facebook